Следвайте Гласове в ТелеграмИзраел е дал знак на ръководителя на външната

...
Следвайте Гласове в ТелеграмИзраел е дал знак на ръководителя на външната
Коментари Харесай

Вашингтон Поуст: Жозеп Борел не е добре дошъл в Израел

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Израел е дал знак на ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, че не е добре пристигнал в страната след сериозните мнения, които направи за израелските политики в окупирания Западен бряг, оповестиха израелски публични лица в сряда.

Това е последният знак за утежняване на връзките сред новото крайнодясно държавно управление на Израел и някои от най-близките му съдружници.

Борел разстрои Израел със публикация, оповестена предходната седмица, в която съгласно израелски публични лица израелските жертви на палестински набези се приравняват с бойци, убити при интервенции на израелската войска.

" Да бъдеш почтен значи да признаеш, че екстремизмът се надига и от двете страни. Безразборните набези и насилието лишават живота на доста хора ", написа Борел в " Project Syndicate ".

" Насилието от страна на израелските заселници на Западния бряг от ден на ден заплашва живота и препитанието на палестинците - съвсем постоянно безнаказано. Освен това израелските военни интервенции постоянно предизвикват гибелта на цивилни палестинци, постоянно без ефикасна отговорност ", добавя той.

Израелският външен министър Ели Коен осъди мненията в диалог с Борел във вторник, оповестиха от израелското външно министерство.

" Няма място за съпоставяне или балансиране сред жертвите на тероризма от израелска страна и палестинските терористи, подкрепяни от палестинската власт ", сподели той.

Израелски чиновник съобщи в сряда, че въпреки да няма публични проекти или претенции за посещаване на Борел, израелското държавно управление му е дало ясно да разбере, че сега той не е добре пристигнал.

" Не му е неразрешено ", сподели служителят, говорейки при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да разисква въпроса публично. " Не считаме, че в този момент е подобаващият миг да пристигна. "

В Брюксел представителят на Европейската комисия Питър Стано съобщи, че на Борел не е било неразрешено да влезе в Израел, тъй като той не се е опитвал да го посети.

" Не ни е известно за каквато и да е възбрана или за каквото и да е решение на формалните израелски управляващи, с което да не се позволява " на Борел да посети страната.

Той добави, че мненията на Борел отразяват формалните позиции на 27-те страни членки на Европейски Съюз.

Израел има тесни политически и стопански връзки с доста европейски страни. Министър-председателят Бенямин Нетаняху трябваше да пътува до Германия в сряда, седмица след формалното си посещаване в Италия.

Но през годините Израел и Европейски Съюз неведнъж са имали различия по отношение на отношението на Израел към палестинците, построяването на израелски селища и неналичието на прогрес в мирните договаряния.

В публикацията на Борел се показва страдание, че " нито израелската, нито палестинската страна са подготвени за мир ". Той прикани палестинските фракции " да се откажат от тероризма и да преодолеят политическите си различия ", а Израел - да спре построяването на селища върху окупираните земи, за които претендират палестинците, да спре насилието от страна на заселниците и да предложи договаряния за основаване на самостоятелна палестинска страна.

В момента палестинците са разграничени сред две държавни управления - интернационално приетата Палестинска власт, която ръководи полуавтономни зони в окупирания Западен бряг, и Хамас, ислямската войнствена формация, която ръководи линията Газа. Палестинската автономност е слаба, непопулярна и става все по-авторитарна, до момента в който Хамас отхвърля да признае правото на Израел да съществува.

Новото държавно управление на министър-председателя Бенямин Нетаняху е доминирано от ултранационалисти, които се опълчват на палестинската самостоятелност и на по-нататъшното разширение на селищата, в които в този момент живеят към 700 000 израелци.

Съединените щати, най-близкият съдружник на Израел, разкритикуваха оповестяването на израелските селища от държавното управление на Нетаняху и продължаващото принуждение на заселниците против палестинците. В отклоняване от общоприетите традиции американски представители се срещнаха тази седмица с министъра на финансите на Израел, извънредно десен политик и водач на придвижването за заселване.

Борел съобщи, че не афишира европейска мирна самодейност, а вместо това прикани " да проучим с какво всички ние можем да допринесем за израелско-палестинския мир, когато той настъпи ".

 

Инфо: washingtonpost.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР